Soms leer je de meest verrassende dingen op de momenten dat je dat het minst verwacht. Zo las ik een motie van Harm Beertema (PVV), een voormalig leraar Nederlands in Rotterdam, over de invulling van het onderwijs. Ik citeer:
[de kamer] verzoekt de regering om, in het onderwijs expliciet aandacht te besteden aan de westerse waarden, normen, tradities en de geschiedenis van het Avondland.
Avondland? Daar is in in mijn scholing inderdaad weinig aandacht aan besteed. Gelukkig hebben we Wikipedia nog. Avondland is een verwijzing naar het Fenicische woord ‘Ereba’, oftewel, het land waar de zon ondergaat (‘Ereb’ is ‘avond’). En Fenicië, zo ontdekte ik, wordt door de Romeinen sinds 63 v. Chr. Provincia Syria genoemd, oftewel Syrië. Voor de Syriërs was het land waar de zon ondergaat Europa. Harm bedoelde dus Europa.
Is het woord Europa dus afgeleid van het Syrische woord voor Avondland? Misschien. Waarschijnlijk niet. Een minderheid hangt die theorie aan. De gangbare theorie is dat Europa oorspronkelijk een geografische benaming was voor Noord-Griekenland, afgeleid van de woorden breed (eurys) en gezicht (ops). Breed gezicht? Het wordt me niet veel duidelijker. Maar de echte vraag is natuurlijk, waarom kiest Harm voor Avondland, en niet voor Europa?
Afijn, het moge duidelijk zijn. Deze week gaat het over onderwijs.
Wanneer je 18 wordt, ruil je je leerplicht in voor je kiesrecht. Het grootste deel van je educatie zit er dan al op en daar heb je niets over te zeggen gehad. Gek eigenlijk.
Het kersverse electoraat heeft vaak nog geen baan, geen kinderen, geen huis en geen grote gezondheidskosten. Wel hebben ze een studie. En dat is reden genoeg om je eens te verdiepen in de politiek. Welke politieke partij stelt jou in staat om zorgeloos te studeren?
Voor mij begon mijn studie op 1 september 2008; twee weken later ging Lehman Brothers failliet. Dat was het begin van de bankencrisis, en het begin van een periode van bezuinigingen.
Er zijn sindsdien veel bezuinigingsmaatregelen ingevoerd: langstudeerdersboetes, de harde knip, bindend studieadvies en het sociaal leenstelsel. Genoeg redenen om naar het Malieveld te trekken en te demonstreren. Ik herinner me D’66 en de SP als twee partijen die met de studenten in gesprek wilden gaan. Maar welke partijen zijn nu actief betrokken bij het onderwijs? Welk percentage van de moties van de partijen gaat over Onderwijs en Wetenschap?
Aan de top zien we Alexander (D’66, 11 jaar gestudeerd), Mark (VVD, 8 jaar gestudeerd) en Emile (SP, 8 jaar gestudeerd). Op het eerste ogenblik niet heel verrassend.
Maar de volgende resultaten vond ik wel opmerkelijk. Ik ben gaan graven in een aantal dossiers. Ik zal hieronder ingaan op twee daarvan:
- Bestuur en beleid
- Het sociaal leenstelsel
Het ‘schoolplein’ (zie update 3 voor een uitleg) van het dossier dat gaat over bestuur en beleid van onderwijs en wetenschap ziet er als volgt uit:
In het kort: de grootte van de stippen laat zien hoe vaak de partijen het eens zijn met de uitkomst van een stemming met betrekking tot bestuur en beleid in het onderwijs. De kleur is gebaseerd op de vier clusters die ontstaan als je alle moties in acht neemt (Update 1).
Ik heb er weer een aantal interessante moties uitgehaald:
Over het algemeen kun je uit deze voorbeelden concluderen dat de SP en D’66 beide opkomen voor de student. Dat wil zeggen: tegen het bindend studieadvies, tegen de harde knip, en sympathie voor de Maagdenhuisbezetters.
Maar laten we nu eens kijken naar het dossier over het Sociaal leenstelsel:
De VVD, PvdA en Groenlinks lagen in werkelijkheid dichter bij elkaar, maar voor de duidelijkheid heb ik ze iets verder uit elkaar getrokken. Hun eensgezindheid maakt ze tot een sterk blok. Maar of dat nou in het voordeel is voor de student? Oordeel zelf maar.
Interessant. Toch?
Ik ben benieuwd naar jullie analyses. Hadden jullie dit verwacht?
het meeste wist ik wel, zij het niet zo bewust als nu is weergegeven. Erg goe d gedaan — ik zou het zo aanmelden bij decorrespondent als ik jou was 😉
de Correspondent gaat met dit soort dingen nu ook aan de slag: https://decorrespondent.nl/6004/verkiezingscampagnes-draaien-om-woorden-helpen-jullie-mee-partijen-af-te-rekenen-op-hun-daden/1428383715396–4d1bd316
@Marcel, bedankt! 🙂 Heb ik (nog) niet gedaan. Dat wordt maar eens tijd, aangezien ze nu hetzelfde plan hebben.
@Jasper. Wow. Bedankt voor de tip. Grappig dat ze ook hetzelfde perspectief hebben genomen: “Geen woorden, maar daden vergelijken”.