Update 1: Het politieke aquarium

4 thoughts on “Update 1: Het politieke aquarium”

 1. Is het mogelijk om de 7000 moties te klassificeren op beleidsterrein en dan de analyse te herhalen? Dat zou een belangrijke verklarende dimensie voor mensen kunnen zijn om hun stemkeuze op te bepalen.

  Zou het verder ook mogelijk zijn op basis van deze data om een maat voor de politieke volatiliteit van een partij te berekenen? Ik heb namelijk de indruk dat sommige partijen vaker van standpunt wijzigen dan andere.

  Hoe haalbaar schat je het eigenlijk om stemgedrag te correleren aan de verschillende politieke programma’s?

  1. Hee Tom,

   Ja, zeker! Pas als je per thema gaat kijken wordt het echt interessant. 😉 Daar volgen nog een aantal updates over.

   Volatiliteit… Interessant. Maar hoe meet je dat zonder daadwerkelijk alle moties te hoeven lezen? 🙂 Heb je toevallig suggesties? Ik denk er nog even over na. 

   Ik kan ook nog niets zinnigs zeggen over de correlatie met de politieke programma’s, want ik heb nu alleen nog maar het programma van de PVV in zijn volledigheid gelezen (maar dat heb je al gauw). 

   Maar ik ga eens bedenken hoe ik nou kan viualiseren wie er “draait”. Zowel binnen de kabinetsperiode als ten opzichte van hun verkiezingsprogramma… Bedankt!

 2. Interessant, die PCA. Vooral het paar D66-CU had ik niet verwacht. Ben je ook van plan op dezelfde manier PCA te doen op subgroepen van je dataset zoals bijv. ‘milieubeleid’ om maar eens iets te noemen? Ben namelijk wel benieuwd op welke thema’s de ‘duo’s’ van elkaar verschillen of juist overeenkomen. 

  Verandert ‘t beeld eigenlijk nog sterk als je de derde component erbij pakt? (Mss een draaiend gifje? :p )

  Groeten 😉

  1. Hee Camile,
   Ja, ik ga het straks ook juist op subgroepen doen (zoals natuur&milieu). Dan pas wordt echt duidelijk waarom de partijen uit elkaar liggen. Dan zul je inderdaad zien dat deze koppels op bepaalde thema’s wel heel anders stemmen: Handig om te weten als je een van beide partijen overweegt.

   Draaiend gifje ga ik proberen! Goede tip. PC1, PC2, PC3, en PC4 verklaren allemaal individueel ongeveer 20%. Dat is niet heel veel. Maar om niet direct het overzicht te verliezen heb ik PC3 en PC4 nog even achterwege gelaten. Omdat ik de vraag “maar wat betekenen de assen dan?” niet kan beantwoorden omdat het in feite een willekeurig samenraapsel is van moties. 

   Volgende week introduceer ik trouwens de thema’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *