Over een aantal weken, zo vlak voor de verkiezingen, loop je de kans om een nerveuze politicus tegen te komen. Om een verschil te kunnen maken moeten ze zetels hebben. Hoeveel zetels ze krijgen is aan ons: de burgers. Dus trekken ze het land in, en gaan ze het gesprek aan met de burger. Zo lopen ze soms Henk en Ingrid tegen het lijf, een andere keer de file-rijdende, hardwerkende Nederlander en de volgende keer de flexitariër die zojuist Before the flood heeft gezien.
Deze week ga ik proberen in kaart te brengen welke thema’s de partijen nu echt bezig houden. Dat doe ik niet aan de hand van de partijprogramma’s, maar aan de hand van hun stemgedrag. Of specifieker: Aan de hand van de moties die de partijen zelf hebben ingediend. Welke thema’s komen dan naar voren?
Klinkt interessant, ik ben benieuwd wat je zoal bent tegengekomen..
Van iedere motie is bekend welke partijen deze hebben ingediend, en tot welke categorieën deze behoort. Grofweg kun je stellen dat hoe meer zetels een partij heeft, hoe meer moties de partij indient.
Opvallend is dat de VVD en PvdA relatief weinig moties indienen, maar dat komt natuurlijk omdat ze zelf het regeerakkoord hebben geschreven. De partij met de meeste moties is de SP, maar gecorrigeerd voor het aantal zetels is dat 50plus.
En waar gaan al die moties over?
Financiën. Schuiven met geld lijkt toch wel een kerntaak te zijn in Den Haag. Dat betekent dus ook dat de ‘aquariumfoto’ van vorige week voor een groot deel op moties over financiën is gebaseerd. Daarom ga ik vanaf volgende week overzichten maken voor specifieke thema’s. Natuur en milieu werd al genoemd in de reacties, laat vooral weten welke thema’s je nog meer interessant vindt, dan neem ik dat mee!
Om de politieke aquariumfoto wat meer context te geven heb ik voor de vier politieke clusters gekeken welke thema’s zij bovengemiddeld vaak op de agenda zetten met het indienen van moties.
Dat de PVV zich bovengemiddeld veel met migratie en integratie bezig houdt zal niemand verbazen, maar ook voor verkeer spannen ze zich in. Migratie en integratie staat ook op het lijstje van de groene cluster, de afstand tussen groen en geel suggereert echter dat zij een ander geluid vertolken.
Het laatste plaatje van deze week laat zien over welke thema’s de clusters minder moties dan gemiddeld indienen, dus de onderwerpen waar ze zich het minst hard voor maken.
De rode en gele cluster lijken in dit opzicht tegenpolen: cultuur en recreatie, werk en sociale zekerheid scoorden bovengemiddeld hoog bij de rode cluster, en bovengemiddeld laag bij de gele cluster. Andere prioriteiten?
Het aantal conclusies dat je uit deze plaatjes kunt trekken is beperkt. Ze zeggen namelijk niets over de inhoud van de moties. Wel geven ze een indruk van de prioriteiten van de clusters. En ik denk dat daar enigszins de prioriteiten van Henk en Ingrid, de hardrijdende werkende Nederlander en de flexitariër in te herkennen zijn.
Begrijp me niet verkeerd, ik ontken niet het unieke geluid van de individuele partijen. Maar ik heb bewust gekozen om je eerst kennis te laten maken met de families, om vervolgens daarbinnen te gaan nuanceren. Het lijkt me veel zinniger om eerst te weten welke prioriteiten en keuzes partijen binden, voordat ik alle verschillen ga benadrukken.